Lamb Shank Rendang with Coconut Flakes

  • Prep 30Min
  • Cook 1Hr, 15Min
  • Style
  • Meat
  • Cut
  • Serves 2

Masakan betis kambing yang dimasak perlahan ala Melayu dengan santan kelapa, rempah ratus, dan herba segar.

Ingredients

  • 2 ketul Betis Kambing biri-biri Halal Australia (Lamb Shank)
  • 2 batang Kayu Manis
  • 4 kuntum Bunga Cengkih
  • 3 kuntum Bunga Lawang
  • 5g Buah Pelaga
  • 150g Santan Kelapa
  • 100g Kelapa Parut Kering
  • 10g Daun Kunyit
  • 100g Minyak Kelapa
  • 120g Gula Melaka
  • Garam secukup rasa

Pes Rendang

  • 180g Bawang Merah
  • 30g Bawang Putih
  • 30g Lengkuas
  • 30g Halia
  • 20g Akar Kunyit
  • 20g Serai
  • 20g Cili Padi
  • 80g Pes Cili
  • 70g Kelapa Parut
  • 15g Serbuk Ketumbar

Preparation

  • Kisar Pes Rendang dalam pengisar makanan sehingga mencapai konsistensi seperti pes.
  • Panaskan periuk, masukkan minyak kelapa, dan garingkan betis kambing.
  • Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, dan buah pelaga. Tumis sehingga tiada lagi bau rempah mentah.
  • Masukkan santan kelapa dan gula melaka, kacau rata, dan biarkan mendidih dengan api perlahan hingga daging mulai masak.
  • Masukkan daun kunyit dan kelapa parut kering, diikuti dengan garam. Terus masak dengan api kecil selama 30-45 minit.
  • Teruskan memasak dan mengacau secara berkala sehingga kuah menggelap menjadi warna coklat pekat, mengering, dan daging menjadi lembut dan empuk.
  • Rendang Lamb Shank anda sudah siap. Nikmati bersama lemang, ketupat, atau nasi.